Back to top

A Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum története

1953-ban Körmenden Dévényi Ferenc iskolaigazgató, Madáchy Károllyal együtt megkezdte a muzeális értékek gyűjtését. A történeti, céhtörténeti, néprajzi tárgyak mennyisége gyorsan növekedett, s elhelyezésük a Petőfi téri iskolában, szekrényekben történt. Amikor Csaba József – Csákánydoroszló országos hírű ornitológusa és néprajzosa – megtudta az iskolai múzeum létesítését, felajánlotta az 1930-as évek óta gyűjtött régészeti, néprajzi és helytörténeti anyagát.

 A kastélyban őrzött Batthyány levéltár, fegyvergyűjtemény és könyvtár országos hírű volt. A II. világháború után a rk. iskola nevelőinek és tanulóinak Kőszegi János vezetésével sikerült a széthordott-széthullott levelek nagy részét megmenteni, s eljuttatni a Magyar Országos Levéltárnak. Az ezt követő időkben múzeumba került Batthyány-levéltári történeti dokumentáció gyűjtemény 2000 darabot számlál. Az egykori fegyvergyűjteményből 650 darab a Nemzeti Múzeumba került, s mintegy féltucatnyi maradt csak Körmenden, ami a múzeum gyűjteményét gyarapítja. A múzeum jelentős, elsősorban az Őrségből származó néprajzi gyűjteménnyel bír, melynek alapja a Szikszay Edit és Komjáthy Kálmán által gyűjtött anyag.

 A Művelődési Minisztérium Múzeumi Főosztályától kapott működési engedély a "Rába Helyismereti Gyűjteményt" már a hatvanas évek közepétől legalizálta, a megyei múzeumi szervezet tagjává emelte. A Savaria Múzeum szakmai irányítása és anyagi támogatása 1964-től kezdődött, s egészen 2012-ig tartott. 1980-ban a gyűjtemény múzeumi rangra emelkedett, és 1700 darabot számláló gyűjteményeivel együtt a Batthyány kastélyba került, ahol 3 teremben válogatott műtárgyakból állandó kiállítást rendeztek be, mellette pedig irodákat és raktárakat alakítottak ki. Ekkor vette át dr. Nagy Zoltán etnográfus a Rába Helytörténeti Múzeum irányítását, és 2008-ig vezette az intézményt. A múzeum 2004-ben Dr. Batthyány-Strattmann László nevét vette fel. Az új működési engedély szerint gyűjtőköre és kutatási területe a város uradalmi központ történetén kívül a Batthyány család uradalmainak gazdasági- és családtörténete. A múzeum 2013-ban Körmend Város Önkormányzatának fenntartásába került, s a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár intézményegységeként két szakiránnyal (történet, néprajz) területi múzeumként működik, műtárgyainak száma meghaladja a tizenötezer darabot, melynek több mint fele a helyi nagy múltú kézművesség szerszámanyaga. 

Állandó kiállítás az 1980-as években
Állandó kiállítás 1965-1975

Aktuális időszaki kiállítások

2024. 05. 18. - 2024. 08. 22.
2024. 04. 24. - 2024. 08. 31.

Aktuális Programok

Aktuális programokért kövesse weboldalunkat és Facebook oldalunkat!